Abdülhamid

Tanzimattan II. Meşrutiyete İmparatorluk ve Nesnel Tarihin Prizmasından
ABDÜLHAMİD
 
 
Yazar: Alpay Kabacalı
Yayın Yılı: 2005
Proje: DenizKültür / Denizbank

Osmanlı tarihinde Tanzimat döneminin son, Meşrutiyet döneminin ilk padişahı II. Abdülhamid, otuz üç yıllık saltanatı göz önüne alındığında, en uzun süre tahtta kalan sultanlardandı. Tahta çıkışından (1876) bu yana yaklaşık 130 yıl, hal'inden (1909) günümüze bunca yıl geçmesine karşın dönemi ve kişiliği tarihimizin en çok tartışılan konularından biri olageldi. Kimilerinin "Kızıl Sultan" deyip yerden yere vurduğu Abdülhamid, kimilerine göre de "Ulu Hakan”dı ve çok çetin koşullar içinde koskoca bir imparatorluğu başarıyla yönetmişti. 

Kitap, çok önemli gelişmelerin yer aldığı otuz üç yıllık Abdülhamid dönemini, tartışmaların odağındaki padişahın kişiliğini ve çevresini yan tutmadan yansıtmayı amaçlamaktadır. Örneğin, dönemin basın sansürü kültürel gelişmeyi engelleyen bir olgu olarak ele alınıp yansıtılırken, hiçbir art düşünce gözetilmeksizin, Abdülhamid'in yaptırdığı bayındırlık eserlerinin, özellikle okulların önemi vurgulanmıştır.

Sayfa: 320 Ebat: 22x30 Baskı: 4 renk
Cilt: İplik dikiş Kapak: Sert Mukavva + Şömiz

İngilizce: The Ottoman Empire from the “Tanzimat” to the Second Constitution and Abdulhamid in Light of Objective History